Kalorifer böceÄŸi olarak da bilinen bu böcek açık kahverenginde ve ön göÄŸüs bölgesinde iki koyu bant taşırlar. 10-12 mm boyundadır. Çok koyla bir yerden bir yere geçebilir veya taşınabilirler. Bu haÅŸere türü yumurta yöntemiyle ürer ve çoÄŸalır. Hamamböcekleri içinde yumurta bulunan kapsüller halinde ürerler. Her bir kapsül içinde 40-60 adet yumurta bulunur. Bu böcekler yumurtalarını sırtlarında taşıyarak gittikleri her yere yumurtalarını götürürler. 18 gün sonra yavrular yumurtalarda çıkar. Yıl içerisinde 8-10 defa yumurtlayabilirler. DiÅŸi hamam böcekleri öldükleri anda bile yumurta bırakırlar.
Bu hamamböceÄŸi türü bulunduÄŸu alandaki her ÅŸeyi yiyebilir. Her türlü pisliÄŸi, mikrobu taşırlar ve bulaÅŸtırırlar. Evlerde ilk yerleÅŸecekleri mekânlar mutfak ve banyolardır. Karanlığı severler bu nedenle geceleri ortaya çıkarlar. Nemli, sıcak ve pis yerlerden hoÅŸlanırlar. Kazan dairesi, depo bodrum altı gibi yerlerde yoÄŸun olarak bulunurlar. Genellikle gıda yerlerinde görülürler. Bu böcekler gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, mantar hastalıkları gibi çeÅŸitli hastalıkların mikroplarını taşırlar ve bulaÅŸtırırlar.
American HamamböceÄŸi (Periplaneta Americana)
Amerikan HamamböceÄŸi: Ortalama 2-3 cm uzunluÄŸundadır. Kanatlı kırmızımsı kahverenginde en büyük hamam böceÄŸi türüdür. Bu hamamböceÄŸi türü insanların yediÄŸi yemediÄŸi her ÅŸeyi yiyebilme özelliÄŸine sahiptirler. 15 ay ömürleri vardır. Nemli, sıcak ve pis mekânları severler. Evlerde en çok mutfak ve banyolarda bu haÅŸere türüne daha çok rastlanır. Karanlığı severler.
Bu haÅŸere türü çeÅŸitli ÅŸekillerde yaÅŸadığımız mekâna girebilirler. Bir hamamböceÄŸinin yaÅŸadığımız mekâna girmesi yüzlercesinin girmesi anlamındadır. Üreme sürekli devam eder ve kısa bir zaman sonra evimizi istila ederler. Bu böcekler oldukça dirençlidirler. Bilinçsizce, geliÅŸigüzel yapılan bir ilaçlama bu böcekleri ortadan kaldırmaya yetmeyebilir. Bu haÅŸerenin bireysel mücadelesi oldukça zordur. Bireysel mücadele ve satın alınan çeÅŸitli ürünler ile yapılan kısmi mücadele baÅŸarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba da yol açar. Aynı zamanda bu süre zarfında üremeleri de artar. Bu haÅŸere türü ile etkin bir mücadele, uygun ilaç ve periyodik uygulama gerekir.
Oryantal HamamböceÄŸi (Blatta Oryantalis)
Oval biçimli, parlak siyah ve çok koyu kahverengidirler. ÇoÄŸalmaları ise periplaneta americana gibidir. 25-30 mm. boyundadırlar. Erkeklerin kısa kanatları iÅŸlevsel olup diÅŸilerin ise körelmiÅŸtir. Ana vatanları Asya olup buradan tüm dünyaya yayılmıştırlar. Erkeklerinin iki kahverengi kanadı vardır. DiÅŸileri oval erkekler ise daha ince yapıdadır. Halk arasında KARA FATMA diye de tabir edilirler. Bu haÅŸere türleri bodrum, bina boÅŸlukları, lağımlarda ve ev içlerinde yuvalarını yaparlar. Ömürleri 6 ay kadardır. Her türlü gıda ve organik maddeyi yeme özelliÄŸine sahiptirler. Her türlü pisliÄŸi, mikrobu taşırlar ve bulaÅŸtırırlar. Bu böcekler gıda, su ve sıcaÄŸa duydukları ihtiyaçtan dolayı insanların yaÅŸadığı her alanda görülürler. Özellikle evlerde ilk yerleÅŸecekleri mekânlar mutfak ve banyolardır. Bu haÅŸere türü zamanın büyük bir bölümünü yuvalarında geçirir. Karanlığı severler bu nedenle geceleri ortaya çıkarlar. Dirençlidirler. Bilinçsizce yapılan amatör mücadelede ilaçlara karşı çok çabuk direnç kazanırlar. Bu böcekler gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, astım gibi hastalıkların mikroplarını taşır ve bulaÅŸtırırlar.